Rookmelders verplicht !

ROOKMELDERS WETTELIJK VERPLICHT VANAF 2022 IN ALLE NIEUW TE BOUWEN WONINGEN.

Terwijl u heerlijk ligt te slapen staat de TV op stand-by mode, net zoals diverse andere elektrische apparaten en wordt uw telefoon / tablet of horloge met de oplader opgeladen. Tijdens hoofdzakelijk het opladen van apparaten met een accu gaat het ook wel eens fout, daar er veel Chinese opladers te koop zijn die niet aan de voorschriften voldoen, waardoor de beveiliging van uw apparaat niet meer goed werkt en stopt met laden als deze vol is, waardoor de accu wordt doorgeladen (heet wordt) en zelfs kan ontploffen en intens kan gaan branden.
Op het moment dat het fout gaat en u heerlijk ligt te slapen kan er brand of giftige rook ontstaan waardoor u in uw slaap wordt vergiftigd of gedood door een vlammenzee waardoor u niet meer kunt ontsnappen.

Omdat veel (fatale) ongevallen voorkomen kunnen worden door rookmelders, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een wetswijziging ingediend om ook bestaande woningen voortaan standaard te voorzien van rookmelders, daar bijna alle fatale ongevallen zijn gebeurt bij woningen waar geen rookmelders waren geïnstalleerd.

Alle nieuw te bouwen woningen moeten vanaf 2022 wettelijk zijn voorzien van een rookmelder of rookmelder installatie, nieuwbouw woningen gebouwd (of gerenoveerd) vanaf 2003 moeten conform het Bouwbesluit verplicht voorzien zijn van rookmelders. Een verplichting voor rookmelders in woningen die gebouwd zijn vóór 2003 is nu nog niet het geval. Maar ook uw huidige woning kan voor uw eigen veiligheid worden voorzien van een rookmelder.

Deze nieuwe wetswijziging is van levensbelang. Zo zegt minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken tegen het AD dat de meeste dodelijke slachtoffers van woningbrand vallen door het inademen van rook. Ook TNO-onderzoek wijst uit dat er jaarlijks mogelijk 13 doden minder te betreuren zijn na het verplichten van rookmelders in bestaande bouw. 
Een rookmelder zorgt ervoor dat bewoners op tijd gewaarschuwd worden bij brand. Het is dan wel van groot belang dat de melders op de juiste plaatsen geïnstalleerd worden én dat ze goed worden onderhouden.

Toch blijkt dat bij het grootste deel van de woningbranden in 2019 géén werkende rookmelder aanwezig was. Kortom: deze wetswijziging is van levensbelang!

Wilt u meer weten of een rookmelder laten plaatsen, neem dan contact met ons op voor een passende oplossing.
Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 023-545 20 70 of een E-mail sturen naar info@ vts-haarlem.nl.